"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

miercuri, 20 august 2014

Mure - sirop natural (nefiert), dulceaţă, lichior


Siropul natural de mure
(reţetă valabilă şi pentru alte fructe: coacăze, zmeură, căpşuni, cătină)
Se zdrobesc bine fructele (spălate şi scurse), se trec apoi printr-o sită (de inox, emailată sau de plastic, cu găuri mari), pasându-se bine totul cu mâna sau cu o lingură. 
Se strecoară apoi printr-o sită deasă (sau o bucată de tifon) şi se amestecă bine cu miere de albine (polifloră).
Dacă siropul se poate păstra într-un loc răcoros sau în frigider, se vor amesteca părţi egale de suc de fructe şi miere. Dacă nu, la o parte de suc adăugăm trei părţi miere de albine.

Eu nu mai strecor fructele zdrobite, ci le amestec aşa cum sunt cu miere. Nu mă deranjează deloc nici sâmburii, nici bucăţile mai mari de pulpă sau pieliţele. Ba dimpotrivă, chiar îmi plac mai mult aşa. O infuzie de ceai verde, de pildă, împreună cu o linguriţă-două din acest sirop este o bucurie a aromelor şi culorilor şi gusturilor. Dar combinaţiile sunt nenumărate, diversificând de fiecare dată bucuria.

Uneori, pun asemenea fructe zdrobite bine şi amestecate cu puţină zeamă de lămâie (pentru păstrarea culorii frumoase) şi la congelator: mai întâi, pentru 4-5  ore, în tăviţele pentru cuburi de gheaţă, apoi le scot de-acolo şi le pun în punguţe de plastic. Le folosesc în diverse combinaţii de băuturi răcoritoare, cu miere, lămâie etc.


Dulceaţa de mure :

Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se amestecă uşor un kilogram de mure (spălate şi scurse bine)
cu 750 g zahăr şi se lasă 8-10 ore la temperatura camerei.

Se pune apoi cratiţa pe foc mic, amestecând din când în când şi luând spuma formată de câte ori e nevoie.

Dulceaţa e gata după aproximativ 20 de minute, dar e bine să şi probăm dacă e suficient de legată, lăsând să picure pe o farfurie puţin sirop : dacă picăturile stau adunate ca nişte bobiţe, dulceaţa e gata; dacă siropul se împrăştie, mai lăsăm să fiarbă dulceaţa câteva minute.

Se toarnă fierbinte în borcanele fierbinţi (spălate bine şi ţinute, între timp, în cuptorul fierbinte, pe o tavă), se pun capacele sau se leagă cu celofan, apoi se pun înapoi în cuptorul cald cu focul stins.

Din această cantitate de fructe şi zahăr ies două borcănele de 400g de dulceaţă.

Eu folosesc aceeaşi reţetă şi pentru dulceaţa de zmeură sau de căpşuni.

Lichior de mure

Se amestecă într-un vas de sticlă, murele (spălate şi scurse) cu miere de albine (polifloră).
Eu pun de obicei două părţi de fructe şi una de miere, dar proporţiile pot varia după gust.
Se acoperă vasul cu o pânză şi se leagă, apoi se lasă la macerat la temperatura camerei şi într-un loc mai întunecos, vreme de vreo zece zile. Se amestecă zilnic.



Se toarnă apoi alcool de bună calitate, fără arome, de 40 de grade. O vodkă, de pildă.
Se închide vasul cu un capac sau cu un dop şi lasă la macerat încă cel puţin două săptămâni, amestecând din când în când. Se strecoară şi se păstrează în sticle bine închise.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu